Kiitos YTHS – sain tulevaisuuteni takaisin

Kiitos YTHS – sain tulevaisuuteni takaisin

 

Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet koko 2000-luvun ajan. Samaan aikaan Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) avustuksia on leikattu ja opiskelijoiden toimeentuloa on heikennetty. Vielä ei tiedetä, mitä korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoidolle tapahtuu sote-uudistuksen myötä. Lisäksi Juha Sipilän hallituksen kuntoutuksen uudistamiskomitea pohtii kuntoutuspsykoterapian tulevaisuutta.

YTHS:n palvelut on räätälöity ainutlaatuisella tavalla meille, jotka vasta haemme paikkaamme yhteiskunnassa. Opiskeluaika on mahtava tilaisuus saada mielensä kuntoon ennen työelämää. On hälyttävää, jos opiskelijaterveydenhuollolla ei ole varaa ja aikaa ottaa koppia opiskelijasta. Silloin nuori saa opiskelupaikasta mukaansa tutkinnon lisäksi vanhat ongelmansa, joiden kanssa pitäisi alkaa raivata tietä kohti työelämää. Kuka haluaa, että vastavalmistunut joutuu heti sairaslomalle tai tekemään töitä puolikuntoisena?

 

Kuka haluaa,
että vastavalmistunut joutuu
heti sairaslomalle tai
tekemään töitä puolikuntoisena?

 

Itselleni kävi niin, että yksi myötätuntoinen kohtaaminen YTHS:n yleislääkärin vastaanotolla käynnisti parantumisprosessini vuosien masennuskierteestä. Olin aikaisemmin käynyt puhumassa lähes 10 vuoden aikana muun muassa koulukuraattorille, psykiatrisille sairaanhoitajille, terveyskeskuslääkärille ja opintopsykologille, mutta pitkäaikainen hoitokontakti oli jäänyt syntymättä. Niinpä masennus ja sen oheistuotteet saivat riehua rauhassa, kunnes asiaan tuli muutos fuksisyksynä. Olen todella onnekas, koska minulla on ollut jälleen mahdollisuus tavoitella niitä tulevaisuudensuunnitelmia, jotka masennus hotkaisi mustaan kitaansa.

Olen kuullut lukuisia hyviä kokemuksia YTHS:n mielenterveyspalveluista, mutta valitettavasti tiedän myös toisenlaisia tarinoita. YTHS ei pysty enää järjestämään pitkiä yksilöterapiajaksoja tai palkkaamaan riittävästi psykologeja – rahat eivät riitä. Ylipäätään hoitoon pääsy voi kestää kuukausia, ja psykologilla saa käydä vain tietyn ajan. Ilmaiset käynnit neuvontapsykologilla, terveydenhoitajalla, psykiatrilla ja vertaistukiryhmissä ovat hieno asia, mutta monesti tarvitaan pidempää hoitoa, jotta pinttyneet ajatusmallit korjaantuvat. Yksityinen psykoterapia on opiskelijanäkökulmasta kallista Kelan kuntoutustuesta huolimatta.

Minä voisin olla nyt
pitkällä sairaslomalla,
mutta sen sijaan opiskelen
tavoiteaikataulussa ja teen töitä
unelma-alallani.

 

Mahdollisuudet työelämässä jaksamiseen kasvavat kokemukseni mukaan valtavasti, kun saa mielensä kuntoon opiskeluaikana. Minä voisin olla nyt pitkällä sairaslomalla, mutta sen sijaan opiskelen tavoiteaikataulussa ja teen samalla töitä unelma-alallani.

Kannustan kaikkia mielenterveysasioiden kanssa kamppailevia opiskelijoita vaatimaan apua kynsin ja hampain, vaikka omat tai terveydenhuollon resurssit eivät tuntuisi siihen riittävän. Päättäjiltä toivon kykyä nähdä opiskelijaterveydenhuolto sijoituksena tulevaisuuteen. Ennen kaikkea kaikilla on oikeus tavoitella tulevaisuudensuunnitelmiaan terveen mielen kanssa.

 

Kuva: Vilma Flinkman

Ida Nieminen on Mielenterveyden keskusliiton viestintäharjoittelija, journalistiikan ja viestinnän maisteriopiskelija ja YTHS:n tyytyväinen asiakas.

 

 

 

 

 

 

Millaisia kokemuksia sinulla on tuen toteutumisesta korkeakouluopinnoissa? Miten olet rahoittanut kuntoutumisesi? Osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa hashtagilla #työmielessä.

 

Lue lisää:

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2016 (yhteenveto): http://www.yths.fi/filebank/4189-Yhteenveto_KOTT2016.pdf

Suomen mielenterveysseuran juttu opiskelijoiden psyykkisistä ongelmista:

https://www.mielenterveysseura.fi/fi/ythsn-mielenterveyspalveluilla-yh%C3%A4-suurempi-kysynt%C3%A4-%E2%80%93-opiskelijoiden-stressin-m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4-kasvanut

Samokin ja Sylin kannanotto opiskelijoiden mielenterveyspalveluista:

https://samok.fi/kannanotot/samok-ja-syl-korkeakouluopiskelijoiden-mielenterveys-rakoilee-ja-uupumus-kasvaa-halyttaviin-lukemiin-herattava/

 

Työ mielessä on Mielenterveyden keskusliiton perustama blogi ja keskustelualusta, jonka tarkoituksena on nostaa esiin työelämään ja mielenterveyteen liittyviä ilmiöitä laajasti eri näkökulmista. Lue lisää blogista.

 

työ mielessä logo