Sinulla on lupa unelmoida

Sinulla on lupa unelmoida

Toivon olemassaolo on ihmiselle elintärkeää. Toivo tarkoittaa, että sinulla on mahdollisuuksia. Ilman toivoa on raskasta nousta ylös aamuisin, saada mitään aikaiseksi, suunnitella elämää eteenpäin ja huomata hyviä asioita ympärillään.  Unelmat tuovat toivoa. Unelmat ovat sytykkeitä motivaatiolle – tunteelle, että rinnassa palaa ja into uusiin asioihin vie mukanaan niin, että välillä on vaikea istua paikallaan. Motivaatio auttaa meitä luomaan tavoitteita ja ahertamaan jopa vuosikymmeniä saman asian parissa.

Unelmointi on osa arkea,
mutta arjen kiireessä unelmat
helposti hukkuvat.

Meillä on taipumus yrittää selittää kaikki järjellä: mikä on mahdollista ja mikä ehkä ei. Mutta unelmat voivat muuttaa mahdottoman mahdolliseksi. Kyky unelmoida erottaa ihmiset muista eläimistä. Olemme itse tärkeässä roolissa oman hyvinvointimme edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. Yhteisiä unelmia tarvitsevat paitsi ihmiset yksilöinä, myös yhteisöt, yritykset ja organisaatiot. Unelmat ovat osa motivaatiota, joka saa meidät tekemään töitä, toteuttamaan itseämme ja kehittymään. Unelmat ovat mahdollistaneet historiassamme valtavia edistyksen askeleita, kuten maanviljely, teollistumisen, autot, lentokoneet, muutaman mainitakseni. Mitä jo kukaan ei koskaan olisi unelmoinut lentämisestä, olisiko meillä lentokoneita tai avaruusraketteja?

Kun sanot unelmasi ääneen,
ne vahvistuvat ja alkavat elää.

Unelmointi on osa arkea, mutta arjen kiireessä unelmat helposti hukkuvat. Siksi on tärkeää järjestää itselleen aikaa unelmoida. Tee itsellesi vaikka unelmien aarrekartta. Leikkaa lehdistä sanoja tai kuvia, joihin huomiosi kiinnittyy, ja kiinnitä ne vihkoon. Anna alitajuntasi työskennellä – sinun ei tarvitse tietää, mihin sana tai kuva liittyy. Mieti, mitä sinä haluat kertoa itsellesi, mille unelmalle annat luvan? Aarrekarttavihko auttaa sinua hahmottamaan unelmiasi ja muistuttamaan niistä, jos ne uhkaavat hukkua.

Puhu unelmistasi jonkun kanssa. Kun sanot unelmasi ääneen, ne vahvistuvat ja alkavat elää. Vain ääneen sanotuille asioille voit saada tukea ja kannustusta. Kun tiedät, mistä unelmoit, huomaat mahdollisuuksia aivan eri tavalla. Pystyt tekemään valintoja ja päätöksiä helpommin. Usein unelmissa parasta on se matka, kun toteutat unelmiasi,  ei vain niiden saavuttaminen. Matkan aikana unelmat voivat myös muuttua.

Kaikki eivät pysty kaikkeen, mutta kuka tahansa voi pystyä siihen, mistä unelmoi. Toivossa on hyvä elää ja unelmia toteuttaessasi elämä on vielä parempaa. Unelmat ovat tärkeä osa mielenterveystyötä joka päivä.

Unelmia ja hyvää oloa alkaneen vuoden 2018 jokaiseen päivääsi.

 

kirjoittajat

Kirjoittaja Jyrki Rinta-Jouppi on Mielenterveyden keskusliiton työ- ja koulutusvalmentaja. Lue lisää kirjoittajasta.

 

 

 

 

 

Työ mielessä on Mielenterveyden keskusliiton perustama blogi, jonka tarkoituksena on nostaa esiin työelämään ja mielenterveyteen liittyviä ilmiöitä laajasti eri näkökulmista. Lue lisää blogista.

 

Osallistu keskusteluun!

#työmielessä
#mielenterveysbarometri

työ mielessä logo